Forum eportal / Strona: omnie.php
Witam.
Proszę o wpisywanie tutaj przepisów na stół sylwestrowy. Czas po temu najlepszy. Przepis powinien być łatwy w przyrządzeniu, tani w kupowaniu i smaczny w jedzeniu. Żadne gotowce ze sklepu nie mają tutaj wstępu.
Moja propozycja :
1.Wódka czysta:
-1litr spirytusu kupiony u Jarka za 18 zł
-1.5 litra wody mineralnej niegazowanej za 1.69 w sklepie
Łączymy ze sobą spirytus z 1 litrem wody i mieszamy przez chwilę. Następnie odstawiamy do jutra żeby sie przegryzło. Przed podaniem schłodzić.
2. Cytrynówka:
-1 litr spirytusu
-1.2 litra wody niegazowanej
-5 cytryn
-niecała szklanka cukru
3 cytryny pokroić w dużą kostkę, z pozostałych 2 cytryn wycisnąć sok,rozpuścić cukier w wodzie mineralnej. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać. Odstawić na 2 dni.
Uwaga:
Można klarować jeżeli komuś będzie się chciało, lecz nie ma takiej potrzeby. Pokrojone cytryny nie powinny zbyt długo przebywać w nalewce ponieważ może być potem gorzko.
Życząc smacznego informuję, że przepisy te wykorzystuję od ok. 8 lat.
Ponieważ miało być o jedzeniu podaję swój przepisik, który jest sprawdzony i działa.
Na bardziej kameralne spotkanie proponuję "Lasagne z mięsem"
-1 opakowanie lasagne - wystarcza na 2 razy
-2 opakowania FIX do spaghetti Bolognese -Knorr
-1 kg. mięsa mielonego wieprz.-woł. lub indycze
-bazylia
-czosnek
-olej
-ok.20 dkg. żółtego sera
Do garnka wykładamy mięso,dodajemy 50ml.oleju, i bez przykrycia dusimy mięso, mieszając aby nie było grudek. Następnie po ok.8 min. jak mięso zmieni kolor dodajemy bazylię (ok. 2 duże łyżki) i zmiażdżony czosnek ok.(1/2 główki lub w zależności od upodobań). Dalej przez chwilę mieszamy dodając ok. 1.5 szklanki wody i 2 opakowania FIX (FIX tylko wsypujemy czyli nie zaglądamy do przepisu na odwrocie). Przez kolejne ok. 5 minut dusimy wszystko razem bez przykrycia.
Do naczynia żaroodpornego na dno wykładamy odrobinę sosu czyli tyle aby pokryło dno. Następnie układamy na sosie lasagne (lasagne nie moczymy tylko prosto z opakowania układamy na sosie tak aby wszystkie płatki były zwilżone sosem. I tak do samej góry na przemian. Po zakończeniu układania na wierzchu powinien być sos.
Po tych zabiegach wkładamy naczynie do rozgrzanego do 180.C piekarnika i zapiekamy przez 25 minut. Po tym czasie posypujemy wierzch potrawy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę - aż ser się nie rozpuści.
Podajemy na gorąco przy zapalonej-nych świecach i kieliszkach napełnionych czerwonym winem np. Kadarka.
SMACZNEGO
A to i ja coś dorzucę jako były barman , drinki robimy w kolejności jaka jest podana:
Zielona Wdowa:
-niska drinkówka
-50ml wódki
-2 kostki lodu
-30ml soku pomarańczowego
-30ml soku grejpfrutowego
-25ml nienieskiego likieru (np. Bols Blue), który wlewamy na końcu, powoli po ściance
I wychodzi nam trójwarstwowy drinol
Czarne na Białym:
-drinkówka wysoka
-1/3 szklanki gęstego soku bananowego
-25ml Martini
-25ml Malibu
-2 kostki lodu
-dopełniamy sokiem z czarnej porzeczki, lejąc powoli po kostkach lodu
-plasterek pomarańczy
I mamy dwuwarstwowy dwukolorowy napitek!
Szarlotka Szampańska:
-niska drinkówka
-25ml żubrówki
-25ml Martini bądź szampana (a raczej wina musującego )
-2 kostki lodu
-dopełnić równymi ilościami soku jabłkowego i toniku
-plasterek cytryny
A na koniec prosty, chłopski shot, czyli znany zapewne Wam wszystkim
Wściekły Pies:
-kieliszek 50ml
-25ml wódki
-20ml soku malinowego (po ściance)
-kilka kropli Tabasco
Uuuch, dobre!
Miłego Sylwestrowania, pozdrawiam!
A czemu nie ma dobrego Kamikaze, Krwawej Merry albo ordynarnego, studenckiego wycinacza - wina musującego ze stonki (tanio, szybko i skutecznie)
A czemu nie ma dobrego Kamikaze, Krwawej Merry albo ordynarnego, studenckiego wycinacza - wina musującego ze stonki (tanio, szybko i skutecznie)
Hehehe, ano dlatego, że są to tak popularne trunki, że praktycznie każdy je zna
Pozdrawiam!
Nie tylko o trunkach możemy tutaj podpowiadać.
Hehehe, ano dlatego, że są to tak popularne trunki, że praktycznie każdy je zna
A ja bym polemizował... wściekły pies jest bardziej popularny od kamikaze
A co będziesz konsumował u Ala na przyjęciu sylwestrowym, aby dotrwać w dobrej kondycji do rana?
A co będziesz konsumował u Ala na przyjęciu sylwestrowym, aby dotrwać w dobrej kondycji do rana?
a do kogo bylo skierowane to pytanie?
Drogi Vilgefotzu a jak myślisz?
no wiesz, nie bylo mnie na spocie piwnym, wiec nie wiem poza tym ja bede kierowca niestety...
Kierownictwo w niczym nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie. Będziesz rozchwytywany. Zajrzyj przy okazji do swojej frontowej skrzynki.
Jeszcze coś na ząbek.
"Udka po amerykańsku"
10-12 udek w zależności od wielkości
słoik duży majonezu
płatki kukurydziane
Sposób wykonania:
Udka na noc moczymy w większej misce lub garnku z solanką tak aby mięso trochę zesłoniało przez noc. Następnie myjemy udka pod bieżącą wodą i obdzieramy je ze skóry. Następnie przygotowujemy sobie brytwannę wyłożoną folią aluminiową do pieczenia. Płatki kukurydziane mielimy w młynku lub wkładamy w torebkę foliową i zawiązujemy, po czym rozgniatamy wałkiem do ciasta. Nie mogą być rozdrobnione na miał, bo wtedy danie straci na smaku. Uda osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy z jednej strony majonezem i posypujemy je zmielonymi na średnio płatkami. Tą posmarowaną warstwą układamy na brytwanie do spodu, tak aby wierzch został nie posmarowany. Tak wykonujemy kolejne udka. Kiedy wszystkie udka poukładamy na brytwannie, smarujemy je wszystkie na wierzchu majonezem i posypujemy je płatkami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200*C i pieczemy 1,5 godziny lub trochę więcej aby się upiekły. Według mnie są poprostu super. Podaje to często z surówką z czerwonej kapusty. Ta otoczka z majonezu i płatków jest taka chrupiąca. Po prostu pyszna.
Życzę smacznego!!!!!
Zajrzyj przy okazji do swojej frontowej skrzynki.
no zaglądnąłem... pusta
?
Teraz wysłałem maila na Twoją skrzynkę mailową.
I jeszcze coś na kaca po dobrej zabawie:
1 jasne piwo + 1 cytryna.
Wycisnąć sok z całej cytryny i wymieszać z piwem. Wypić ze smakiem jednym duszkiem.
Gdyby nie pomagało to kroplóweczka z glukozy pomoże na 100%.